Sportini Szemmel a Világ

Sportini Szemmel a Világ

Hogyan birkózzunk meg a sérülésekkel a versenysportban?

2024. április 03. - Jaranszki

Ahogyan a szabadidő sportokban, úgy a versenysportban is gyakran előfordulhatnak sérülések. Kisebb ficamok, rándulások, néha zúzódások, törések, extrém esetekben szakadások vagy orvosi beavatkozást igénylő balesetek. Mivel a sportolók gyakorlatilag a testükkel dolgoznak (bár nem csak), ezért mikor azt valamilyen károsodás éri, az óriási nehézséget okoz. Kizökkent a megszokott életritmusból, ami versenyzőként nagyon fontos. Pihenőre kényszerít, ami az edzések hiányával, teljesítmény csökkenést okoz, stb. Ám a legtöbbször nem is a fizikai felépülés jelenti a legnagyobb kihívást, hanem, hogy mentálisan hogyan és meddig bírjuk. 

Common Running Pain and Injuries

Fontosnak tartom leszögezni már az elején, hogy a maximális fizikai felépülés legalább annyira fontos, mint az, hogy fejben hogyan vészeljük át az ilyen eseteket!

A sérülések és azutáni gyógyulás nagyon sok féle lehet. Az 1-2 hetes kényszerpihenős combizom húzódástól kezdve, a 2-3 hónapos műtéttel járó eseteken át, egészen az akár évekig tartó, komoly sérülések utáni talpra állásig. Azonban egy valami közös. Mégpedig a támogató háttér. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy milyen hosszú és milyen súlyosságú sérülésből épünk fel, ha támogatnak, segítenek és hisznek bennünk! 

Hogyan lehet a legkönnyebb a gyógyulási folyamat?

A 3 fős csoportban dolgozás a lehető legjobb módszer. Szülő(k), edző(k) és maga a versenyző. Ez a hármas kell ahhoz, hogy valaki sikeres sport karriert futhasson be és ez kell a sikeres felépüléshez is. Szükség van a szülő(k) gondoskodására, támogatására és segítségére. Szükség van az edző(k) bíztatására, hitére és bizalmára, hisz biztosítani kell a versenyzőt arról, hogy annak ellenére, hogy sérült, a szakember bízik tanítványa tehetségében és a tréningekbe fektetett sok munkájában. A legfontosabb pedig, hogy szükség van az élsportólóra is, aki mindemellett kitart és nap, mint nap igyekszik a lehető legtöbbet megtenni a felépülése érdekében. 

Ceri Bowley's Coaching Blog: The Athletic Triangle: Coach-Parent ...

Mi a legjobb, amit tehetünk, ha ilyennel találkozunk? 

Ha türelemmel vagyunk a sérült sportoló felé és biztosítjuk róla, hogy mellette állunk, támogatjuk. Ám ahány versenyző, annyi megküzdési stratégia, így fontos, hogy felmérjük és tiszteletben tartsuk az igényeket. Pl.: van, aki jobb szeret ilyenkor egyedül lenni, de van, akinek a társaság segít a legtöbbet. Szóval az igények felmérése elengedhetetlen. Minden versenyző ismeri annyira a testét és a korlátait, hogy tudja mi a legjobb neki!

Sympathize and Comfort Friends, But Be Careful - Marriage Missions ...

 Mi az, amit semmilyen esetben NE mondjunk ilyenkor? Helyette inkább...

A legyakoribb eset, amivel találkozok, amikor a szülők nem megfelelően kommunikálják le a kételyeiket. Pl. amikor azt mondják, hogy:

  • "Inkább hagyd abba a versenyzést, mert csak ártasz a szervezetednek!" → Természetesen érthető a szülők aggodalma, de ezzel a mondattal csak még több kárt okozhatnak. Helyette inkább mondák azt, hogy: "Támogatlak, amiben csak tudlak, de ezután fokozottan figyelünk a testi épségedre!" Ugye mennyivel bíztatóbb?

A második letöbbször tapasztalt eset, amikor túl sokat várnak el és nem hagynak elég időt a gyógyulásra, mind a szülők, mind az edzők. Pl. amikor azt mondják, hogy:

  • "A sérülésedtől függetlenül menj le edzeni, maximum amelyik feladatnál fáj, azt mással pótolod!" → Erre nincs mentség. Hogy tessék?? Ebben az esetben fennáll a lehetősége egy súlyosabb károsodásnak, de a még nagyobb probléma az ebből kialakuló egészségtelen megfelelésikényszer. Ilyet NE tegyünk! Helyette inkább mondják azt, hogy: "Bízom benned és segítek, hogy mihamarabb meggyógyulj és tovább küzdhess a céljaidért!" Százszor jobban hangzik, nem igaz?

Végül az eset, amit ha nem hallottam volna a saját füleimmel, akkor el sem hiszem: amikor nem hisznek a szülők/edzők a gyereknek. Pl. amikor azt mondják, hogy:

  • "Nincs is semmi bajod, simán edzhetnél nem értem miért sajnáltatod magad!" → Vannak esetek, amikor egy sportoló megjátsza a fájdalmát, de akkor sem az a legjobb módszer, ha egyből számon kérjük. Ilyenkor inkább derítsük ki, hogy vajon miért lehet ez? És helyette inkább mondják azt, hogy: "Nem tudom mi a folytonos sérüléseidnek az oka, de nagyon szívesen segítenék megoldani, hogy jobban érezhesd magad!"

Quiz: Get 100% on This Quiz to Prove You’re the Ultimate Fan of Inside ...

Nehéz és mentálisan nagyon megterhelő, mikor versenyzőként hosszas kényszer szünetet kell tartani a munkában, mert az addig megszokott rend felborul. A versenyeket már csak az öltözőben halljuk vissza, az edzéseken nyújtott teljesítmény a közelében sincs a megszokottnak. Minél tovább tart egy leállás, annál feszültebbé, ingerlékenyebbé és depresszívebbé válik egy élsportoló. 

Ne hagyjuk, hogy magányosnak, kirekesztettnek érezze magát! Ő is ugyan olyan fontos része a csapatnak, mint az aktívan versenyzők!

Ha te, aki ezt végig olvastad hasonló cipőben jársz, kérlek, hogy ne csüggedj! Előbb vagy utóbb felépülsz és újra a régi formádban tündökölsz majd! Higgy magadban és folyton látsd magad előtt a célt, amiért küzdhetsz! Mindenből fel lehet állni, csak tarts ki! 

A winner is a dreamer who never gives up | Popular inspirational quotes ...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilag-tini-szemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr6018341109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása